Twaróg, zwany „białym serem” to ser świeży, wytwarzany z mleka krowiego. Mlektar SA w Tarnowie jest czołowym producentem twarogów w naszym regionie. Nasze twarogi występują w postaci: formowanych kostek różnych wielkości, klinka,serka do wypieków, 3 x mielony, serków homogenizowanych oraz o zawartości tłuszczu mlecznego: do 0,5% , półtłusty do 4% i tłusty ok. 8 % .
Sery twarogowe są bogatym źródłem naturalnego, dobrze przyswajalnego białka i aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Sery twarogowe zawierają magnez, potas, cynk, a także łatwo przyswajalny wapń, który dzięki obecności witaminy D zawartej w tłuszczu mleka jest prawidłowo wchłaniany przez organizm człowieka. Ze względu na częściowo rozłożoną laktozę przez bakterie użyte do ukwaszania mleka, sery twarogowe powinny znaleźć się w diecie dzieci i osób starszych oraz mogą być wykorzystane w wielu dietach leczniczych.
Jedną z najważniejszych cech twarogu jest jego wszechstronność, a jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne – jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów. Można go zastosować jako dodatek do niemal każdego posiłku przyprawiając go na słodko, słono lub pikantnie. Sery twarogowe mogą być spożywane bezpośrednio, a także w postaci past z dodatkiem owoców, warzyw lub ryb, można je zastosować jako nadzienie do pierogów, naleśników, klusek, bądź też jako składnik ciast i innych wyrobów cukierniczych.
Polecamy nasze tradycyjne twarogi, jako produkt o najwyższej jakości, w pełni zaspokajający smakowe i kulinarne wymagania naszych klientów.
Smacznego!!!!!!!!!!