Tym razem przepis na pierogi w wersji na słodko, czyli pierogi z nadzieniem serowym.
Skład:
- 350g mąki
- 1 jajo
- Sól
- 200g twarogu tłustego krajanka Mlektar
- 1 jajo
- Cukier do smaku
- 40g masła ekstra Mlektar
- 10g bułki tartej lub 200g śmietany 18% homogenizowanej Mlektar
- Cukier
Przygotowanie:
Rozetrzeć twaróg z jajem i cukrem (można też dodać nieco cynamonu).
Z mąki, jaja, soli i wody zarobić ciasto, starannie wyrobić i rozwałkować. Z ciasta wykrawać szklanką krążki lub pokroić w kwadraty o bokach około 3 cm. Nakładać nadzienie na ciasto i dokładnie zalepiać brzegi i układać pierogi na czystej serwecie posypanej mąką. Gdy wszystkie pierogi są zlepione, gotować je niewielkimi partiami w dużej ilości wody wrzącej, osolonej. Po paru minutach gotowania wyjmować ostrożnie na ogrzany półmisek, polać masłem z bułką tartą. Można też polać pierożki samym masłem (połowa wskazanej w przepisie ilości), a oddzielnie podać śmietanę w cukrem.