Serniki, przepyszny, klasyczny wiedeński, rozpływający się w ustach krówkowy czy delikatny sernik nowojorski. Dzisiaj przepis na najlepszy sernik kruchy.
Składniki:
- 1,2 kg sera 3 x mielonego
- 10 jajek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 litra śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- herbatniki do wyłożenia formy
Wykonanie:
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dni + boki) układamy herbatniki.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy ser, budyń i śmietanę. Wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową, którą wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę.
Pieczemy w 180 oC przez 60 min. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko i czekamy aż delikatnie przestygnie. Po kilkunastu minutach wyciągamy sernik.
Gdy całkowicie wystygnie podlewamy polewą.