Proponujemy pyszne oponki z serem białym. Równocześnie zachęcamy do aktywności na świeżym powietrzy.
Składniki:
- 500 g sera białego półtłustego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- kilka kropel zapachu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 – 3 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser biały rozgniatamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na elastyczne, nieklejące ciasto (na początek wsypujemy 2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy). Ciasto rozwałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wycinamy oponki przy pomocy szklanki i kieliszka.
Oponki wrzucamy na rozgrzany (do 175 stopni) olej, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy na papierze z nadmiaru oleju.
Po wystudzeniu posypać wg. uznania cukrem pudrem, lukrem, czekoladą itp.
Smacznego