W sam raz na coraz cieplejsze, wiosenne dni!
Składniki:
(na formę od tarty o średnicy ok. 23 cm)
- 250 g herbatników kakaowych
- 100 g masła Mlektar
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej (50 g)
- 500 g jogurtu Mlektar (można wykorzystać kubek 400g i 180g)
- 250 ml śmietany 30% Mlektar
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody
- 1 granat
Masa jogurtowa:
Wykonanie:
Ciastka kruszymy na piasek (najlepiej w miseczce od blendera). Masło i czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do ciastek i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy od tarty i dokładnie wylepiamy spód i brzegi, wyrównujemy i dociskamy do dna. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę podgrzewamy na wolnym ogniu, uważając aby nie zagotowała się. W misce umieszczamy jogurt, sok z limonki i cukier puder, miksujemy do połączenia składników, dodajemy ubitą śmietanę, a następnie żelatynę, po dokładnym zmiksowaniu składników wylewamy je na ciasteczkowy spód. Wierzch obsypujemy równomiernie pestkami granata. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego